Szukaj
Motywy sezonowe
8. sierpnia 2022

Najlepsze zioła do ogrodu i na balkon

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1158 przeczytanie
Najlepsze zioła do ogrodu i na balkon
Masz ogród, balkon lub przynajmniej trochę miejsca na skrzynki za oknem? Uprawiasz tam zioła? Jeżeli nie, najwyższy czas to zmienić: przynosimy przegląd najlepszych ziół, które możesz wyhodować sam.

Do czeskiej kuchni: majeranek, pietruszka i lubczyk

Majeranek wraz z pieprzem, kminkiem, słodką papryką i czosnkiem należy chyba do najczęściej używanych przypraw w klasycznej czeskiej kuchni ​​– bez nich trudno sobie wyobrazić mielone mięso lub placki ziemniaczane. Do uprawiania w ogródku jest jak stworzony, ale tylko jako roślina jednoroczna – nie znosi zimna i zaatakowałyby go grzyby obecne w glebie. Dlatego majeranek na zimę nasuszymy (ciekawostką jest, że suszony jest jako jedno z niewielu ziół bardziej aromatyczny, niż świeży)!

Pietruszka gładkolistna jest też ziołem, którego używamy w czeskiej kuchni bardzo często do posypania gotowanych ziemniaków i ryżu, lub do zup, past i sałatek. Jeżeli szukamy zdrowego zamiennika maggi, zasiejemy lub zasadzimy na grządki lubczyk: zazwyczaj łatwo się rozrasta, dobrze przezimuje i ma wyraźny korzenny smak, który zastąpi dodatki smakowe do zupy.

Na kaszel i przeziębienie możesz w ogródku uprawiać następną typowo czeską roślinę: macierzankę. Pięknie pachnie, uspokaja i ułatwia wykrztuszanie. Jest używana jako herbata lub do kąpieli.

Śródziemnomorski aromat: bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek

Lubisz kuchnię śródziemnomorską – włoską, grecką lub francuską? Dodaj jej smaku świeżymi ziołami: bazylia smakuje wybornie w caprese z pomidorami i mozzarellą, ale można ją dodać też na pizzę. Co zostanie, możesz zamieszać z olejem i ulubionymi orzechami do pesta. Bez oregano, czyli dzikiego majeranku (krewnego naszego majeranku) nie obejdzie się żadna pizza, rozmaryn i tymianek wybornie doprawi najróżniejsze dania mięsne, ziemniaki i zapiekanki.

Zioła możesz też zasadzić do skrzynek w pergoli. Ozdobią Twoją pergolę dekoracyjnymi liśćmi i kwiatami, oraz pięknym aromatem.

Do herbaty i lemoniady: mięta, rojownik lub lawenda

Co by to był za ogródek bez przynajmniej jednej kępki mięty? W lecie aromatyczne listki wykorzystasz do alkoholowych koktajli, lemoniad i do zwykłej wody z kranu; w zimie do smacznej świeżej herbaty miętowej. Na uspokojenie dobrze jest przygotować herbatę z liści rojownika. A do herbaty można też użyć lawendy, której suszone gałązki napełnią pięknym aromatem cały dom.

Ing. Aneta Paroulková

Najnowsze

Dom i ogród
7. kwietnia 2025

Wybór siatki przeciw owadom: praktyczny przewodnik

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1158 przeczytanie
Wybór siatki przeciw owadom: praktyczny przewodnik
Jeszcze zanim się na dobre ociepli, poznamy przychodzącą wiosnę według obecności much i innych owadów. I znów człowiek boi się włączyć światło z otwartymi oknami. Przy tym można to zrobić inaczej – założenie siatki przeciw owadom zasadniczo poprawi jakość życia. Jak wybrać tę właściwą?
Motywy sezonowe
5. kwietnia 2025

Dzień świętego Patryka: Przywitaj wiosnę na zielono

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1158 przeczytanie
Dzień świętego Patryka: Przywitaj wiosnę na zielono
W Irlandii i Stanach Zjednoczonych Dzień świętego Patryka obchodzi się uroczyście, u nas tego święta wciąż za bardzo nie znamy. A przy tym szkoda! Jest to świetna okazja do przyjemnego spędzenia ostatnich chłodnych dni przed wiosną, ozdobienia domu zielenią i stworzenia przyjemnej atmosfery w kręgu rodzinnym i przyjaciół.