Zasadź wiosenne odmiany czosnku już teraz!
Wiosenne odmiany czosnku możesz sadzić od marca do maja. Sadzi się do bruzd tak, aby nad szczytem ząbka była co najmniej warstwa 6 cm ziemi. Rozstaw rządków powinien wynosić 25 – 30 cm. Między poszczególnymi ząbkami utrzymuj odstęp 10 – 12 cm.
Czosnek jest bogaty w witaminy i minerały, dlatego warto go mieć też we własnym ogródku.
Jakie odmiany czosnku istnieją?
W zasadzie czosnek dzieli się na ząbkowany i bez ząbków. Jaka jest między nimi różnica? Ząbkowany ma pośrodku cebulki patyk, drugi tylko nać. Istnieją różne mutacje kolorowe obu rodzajów. Odmiany bez ząbków zbieramy w chwili, kiedy im żółknie i kładzie się nać, natomiast ząbkowany w okresie, kiedy żółkną liście i wyprostują się pędy.
Czosnek ząbkowany można też wyhodować z cebulek powietrznych, które sadzi się płytko do rządków na wiosną lub jesienią. U tych odmian trwa dwa lata, zanim doczekasz się własnych plonów. Oprócz tego czosnek dzielimy na odmiany jare i ozime, gdzie jarych jest znacznie mniej.
Najlepsze odmiany czosnku jarego
A jakie są najlepsze odmiany jare czosnku?
- Benátčan – Ta odmiana czosnku jarego nadaje się do wysiewu jesienią i na wiosnę. Cebulki są płaskie kuliste, duże, o nieregularnym kształcie i czysto białe. Ząbki są ułożone nieregularnie i są różnej wielkości. Liście są średniej długości, proste, głęboko zielone, rośliny są masywne. Benátčan można przechowywać aż 24 miesiące, co oznacza, że będziesz miał własnoręcznie wyhodowany czosnek zawsze pod ręką.
- Liczba ząbków w cebulce: 12–18
- Liczba ząbków na kilogram do sadzenia: 200–220 v 1 kg
- Zalecana gęstość sadzenia: 19–24 roślin na m2 (35 x 12–15 cm)
- Termin zbioru: początek sierpnia
- Matin – Jest to czosnek jary, który daje wysokie plony nawet w przypadku suchego lata i ma bardzo przyjemny smak. Można go długo przechowywać, więc zapas własnego czosnku będzie aż do następnych zbiorów.
- Liczba ząbków w cebulce: 8–12
- Liczba ząbków na kilogram do sadzenia: 200–250 v 1 kg
- Zalecana gęstość sadzenia: 29–36 roślin na m2 (35 x 8–10 cm)
- Termin zbioru: około 20 lipca
- Japo II – To następny czosnek jary, klon odmiany Japo. Potężna nać umożliwia konsumpcję całej rośliny (jak por) aż do połowy maja! Bardzo przyjemny smak można wykorzystać we wszystkich daniach, do których dodaje się czosnek, łącznie z konsumpcją na surowo. Ta odmiana należy do najsmaczniejszych odmian czosnku.
- Liczba ząbków w cebulce: 8–13
- Liczba ząbków na kilogram do sadzenia: 180–220 v 1 kg
- Zalecana gęstość sadzenia: 19–24 roślin na m2 (35 x 12–15 cm)
- Termin zbioru: początek sierpnia, w razie późniejszego zbioru nie rozpada się
Uprawa czosnku w doniczce? W pokoju? Oczywiście!
Jeżeli chcesz mieć domowy czosnek, ale nie masz ogrodu, nie trać nadziei! Możesz go wyhodować również w domu w pokoju. Zbiory nie będą duże, ale na pewno wystarczą na jakiś przysmak w kuchni. Jeżeli zdecydujesz się na domową uprawę czosnku, będziesz potrzebować tylko trzech rzeczy – cebulki czosnku, dobrej ziemi i jakiegoś naczynia do zasadzenia. Naczynie powinno mieć głębokość co najmniej dwa centymetry, ale na pewno lepiej jest wybrać głębsze i większe.
Czosnek lubi piaszczysto-gliniastą glebę. Zwykłą ziemię możesz zmieszać z piaskiem w stosunku 3:1. Na zewnątrz ogrodnicy sadzą czosnek w słonecznym miejscu, to samo dotyczy czosnku uprawianego w domu. Znajdź takie miejsce, gdzie większą część dnia będzie na niego świecić słońce.
Rozdziel cebulkę czosnku na ząbki, ale nie obieraj! Zasadź je na głębokość ok. 2 cm a między poszczególnymi ząbkami zostaw co najmniej 4-5 centymetrów miejsca. Zasadzony czosnek regularnie podlewaj, aby nie wysychał. Jak długo trwa wyhodowanie czosnku? W przybliżeniu dziewięć miesięcy. Poznasz to tak, że pędy czosnku zaczną brązowieć.
Częste błędy w uprawie czosnku
- Ochrona chemiczna – spryskiwanie przeciwko pleśni. Z nielicznymi wyjątkami to nie jest wcale potrzebne.
- Mało wilgoci – nie wierz, że warzywa cebulowe nie potrzebują podlewania.
- Nawożenie – jeżeli zaczną żółknąć liście, nie jest to z powodu sucha, ale braku azotu. Nie bój się przykarmić rośliny nawozem.
- Przechowywanie - kilka dni po wyciągnięciu z ziemi czosnek powinien leżeć luzem i dopiero po kilku dniach możesz go bezpiecznie ułożyć w suchym i ciepłym miejscu.
Jak przezimować czosnek?
Jak najlepiej ułożyć czosnek na zimę, aby wytrzymał jak najdłużej?
Suszenie czosnku
Pokrój czosnek na cienkie plasterki i rozłóż na podkładzie (najlepiej z małymi otworami, aby mogło przepływać powietrze). Susz go 2–6 dni w zależności od grubości plasterków. Co jakiś czas skontroluj, czy czosnek nie zaczyna pleśnieć lub gnić.
Zamrażanie czosnku
Jeżeli chcesz, aby czosnek zachował soczystość, możesz go zamrozić. Poszczególne ząbki obierz i dokładnie oczyść. Rozłóż i zamroź. Następnie włóż do foliowej torebki i ułów w zamrażarce na czas nieokreślony.
Krótkotrwałe przechowywanie czosnku
Po krótkim wysuszeniu całej cebulki oddzielimy ząbki od siebie i po prostu włożymy do plastikowego pudełka i przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Zalanie czosnku olejem
Świetny smak ma czosnek zalany zwykłą oliwą! Obierz i oczyść ząbku. Następnie włóż je do zamykanego słoika, zalej oliwą i przechowuj w lodówce.
Dekoracja
Do tego sposobu przechowywania trzeba użyć czosnku wraz z zieloną nacią, ale ponieważ wyhodowałeś go sam, wiesz, że jest naprawdę świeży! Wystarczy powiesić go w kuchni lub włożyć do naczynia bez wody. Potem tylko będziesz odrywać potrzebną ilość czosnku.