Pielęgnacja krzewów i drzew
Późna wiosna, przede wszystkim koniec kwietnia i maj, pod względem prac w ogrodzie, prawdopodobnie wymaga najwięcej pracy. Na bieżąco trzeba usuwać przekwitłe kwiaty drzew ozdobnych (bzu, sakur, itd.), aby drzewa nie traciły siły. Przycinaj żywopłot, ozdobne, po odkwitnięciu przytnij forsycję i skróć pędy piwonii drzewiastych o trzy oczka. Możesz zacząć szczepić drzewa owocowe metodą za korę. Na starych gałęziach wyłam latorośle, niektóre gatunki drzew możesz mnożyć przez sadzonkowanie.
Ogród ozdobny i użytkowy
Zasadź trawy ozdobne, paprocie i wyhodowane sadzonki roślin dwuletnich (na przykład bratki) lub jesienne kwiaty jednoroczne (astry). Z najbardziej wrażliwymi roślinami jednorocznymi zaczekaj do drugiej połowy maja. Możesz dosadzić do alpinarium nowe rośliny, po 15 maja mogą iść do ziemi wrażliwe kwiaty cebulkowe i rośliny cebulowe (pacioreczniki, georginie lub begonie).
Utrzymuj trawnik tak, aby nie zdążył zakwitnąć. Konieczne jest regularne koszenie i podlewanie, ale również usuwanie chwastów i od czasu do czasu nawożenie. Możesz założyć nowy trawnik oraz zasiać nasiona na łąkę kwiatową.
Ważna jest pielęgnacja zasadzonych truskawek. Jeżeli noce są jeszcze chłodniejsze, zakrywaj je nietkaną tekstylią – przez dzień jednak nie zapomnij jej usunąć, aby owady mogły opylać rośliny. Drzewa i krzewy owocowe możesz spryskiwać przeciwko szkodnikom. Po odkwitnięciu usuń część za gęsto rosnących owoców z gałęzi, pozostałe będą większe i lepszej jakości.
Przerywaj warzywa zasadzone w kwietniu i zbieraj wczesny urodzaj (sałata, rzodkiewki, szpinak). W maju już możesz sadzić bardziej wrażliwe zioła: rozmaryn, majeranek i bazylię. Mulczuj grządki mieloną korą sosnową.
Przyjemne spędzanie czasu w ogrodzie
Pobyt w ogrodzie na wiosnę uczyni przyjemniejszym pergola. Najlepiej chroni przed kaprysami pogody pergola bioklimatyczna: kiedy przyjdzie wiosenny deszczyk, łatwo zamkniesz lamele i możesz zostać na świeżym powietrzu. W pergoli możesz odpoczywać, bawić się z przyjaciółmi, lub na przykład grillować.