Ułatw sobie gotowanie
Zastanów się, co jest dla Ciebie największą przeszkodą podczas gotowania. Czy jest to wymyślanie dań? Po konsultacji z rodziną wprowadzić regularny jadłospis, który będzie się powtarzać na przykład co dwa tygodnie. Albo, jeżeli ścisły porządek nie odpowiada pozostałym członków rodziny, niech na każdy tydzień wymyśla dania ktoś z nich. Nie umiesz dotrzymywać przepisów? Nie zmuszaj się do tego, ustal jeden lub dwa główne składniki i gotuj „wokół nich“.
Z góry przygotowany jadłospis pomoże też w rodzinie, gdzie ktoś cierpi na alergie pokarmowe, musi dotrzymywać specjalnej diety, lub gdzie są wybredne małe dzieci.
Ergonomia przygotowania posiłku
Praca w kuchni będzie przyjemniejsza, kiedy nie będą Cię boleć plecy, nie będziesz musiał po każdy drobiazg biegać z jednego końca na drugi, albo zachodzące słońce nie będzie co wieczór świecić w oczy. Pamiętaj o ergonomii już urządzając, ewentualnie modernizując kuchnię: zestaw kuchenny powinien mieć blat na takiej wysokości, aby przedramię osoby, które będzie z niego najczęściej korzystać, nie musiało być zgięte pod kątem większym niż 45 °. Kuchenka może być przy tym niżej, natomiast przy zlewie wyżej.
Dla osoby o wzroście 165–175 cm optymalna wysokość blatu wynosi 85 cm. Osobom, które mierzą od 175 do 185 cm, będzie odpowiadać blat na wysokości 90 cm. Jeszcze wyższe osoby mogą mieć blat roboczy 95 cm od podłogi.
Podstawą prawidłowego projektu kuchni jest praktyczne rozmieszczenie trzech głównych stref: gotowania, mycia i przechowywania (lodówka, spiżarnia). Na skraju ma być strefa przechowywania, z której wyjmiemy żywność, pośrodku strefa mycia, a z drugiej strony gotowania. Między tymi trzema strefami zawsze powinna być powierzchnia robocza (wyjęcie z lodówki przed myciem i przygotowanie po myciu do gotowania) a między wszystkimi powierzchniami musi być możliwość swobodnego poruszania się.
Dwa sposoby, jak sprzątanie uczynić przyjemniejszym
Mało kto lubi sprzątanie w kuchni. Przeważnie chodzi o nieprzyjemny obowiązek, który ponadto trzeba powtarzać nawet kilka razy dziennie. Istnieje kilka sposobów, jak sobie z tym poradzić: niektórzy po prostu zacisną zęby, zrobią, co trzeba i nie zastanawiają się nad tym. Można jednak czasu spędzonego na sprzątaniu użyć sobie. Jednym sposobem jest słuchanie muzyki, podcastów lub audiobooków. Czas upływa szybciej a ulubiona muzyka lub nowe informacje poprawią nam nastrój.
Odwrotna metoda opiera się na zasadach mindfulness: w pełni skupić się na każdej czynności, którą przeżywamy. W przypadku mycia naczyń skupiamy się na materiale gąbki, zapachu środka do mycia, gęstości piany i procesie mycia każdej sztuki oddzielnie. Jak różni się mycie różnych materiałów, jaka jest różnica, kiedy gąbka ślizga się po drewnie, porcelanie lub plastiku? Przy pełnym skupieniu się nawet zwykłe sprzątanie kuchni może być ciekawym przeżyciem.