Gorzka, mleczna, biała i Ruby
W dzieciństwie znaliśmy gorzką i mleczną, później wynaleziono też białą. Istnieje jednak jeszcze czwarty typ, który jest produkowany z ziaren kakaowca odmiany Ruby według tajnej receptury, której częścią jest na przykład również kwasek cytrynowy. Czekolada ma niepowtarzalny różowy kolor i smak podobny doi klasycznej czekolady z dodatkowym posmakiem owocowym i waniliowym.
- Światowy Dzień Czekolady – 7 lipca
- Międzynarodowy Dzień Czekolady – 13 września
- Dzień czekolady – 28 października
- Dzień Czekoladowych Słodyczy – 28 grudnia
Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce
Przechowywanie czekolady jest swego rodzaju alchemią. Jeżeli będzie za ciepło, roztopi się. W kontakcie z powietrzem i światłem słonecznym ponadto dochodzi do oksydacji. Nadmierny chłód i wilgoć lub częste zmiany temperatury prowadzą do kondensacji i tak zwanych wykwitów. Na pewno czekolady nie należy przechowywać w lodówce, zarówno z powodu nadmiernego chłodu i wilgoci, jak też z powodu łatwego wchłaniania okolicznych zapachów. Idealna jest temperatura w granicach 12 - 20 stopni, w suchym miejscu o stałej temperaturze, z dala od silnie aromatycznych artykułów spożywczych lub substancji. Uwaga - nawet w idealnych warunkach nie wytrzyma wiecznie. Jej spożycia nie należy odkładać dłużej niż rok.
Idealnym miejscem jest więc dobrze zaciemniona i niezbyt ciepła spiżarnia. Jeżeli masz kuchnię lub spiżarnię z oknami na południe, od gorąca pomoże j odizolować na przykład żaluzja zewnętrzna. W spiżarni z oknami na północ wystarczą zupełnie również klasyczne aluminiowe żaluzje poziome lub prosta roleta tekstylna.
Gdzie i jak najlepiej delektować się czekoladą
Zapomnij o potajemnie odłamywanych kawałkach czekolady do gotowania. Lepiej od czasu do czasu pozwolić sobie na wysokiej jakości czekoladę o wysokiej zawartości kakao, najlepiej ze specjalistycznej manufaktury czekolady lub od mistrza czekolady, i cieszyć się nią w spokoju i dobrym towarzystwie. Chociaż dni są coraz krótsze, wciąż jest przyjemnie i Dzień Czekolady możesz obchodzić na przykład w ogrodzie, z przyjaciółmi pod pergolą, degustując różne smaki wyborowego kakaowego przysmaku.